Skoči na vsebino

Molzna Oprema

Ste pripravljeni na boljšo molžo?

V podjetju Molzna tehnika PetRa imamo en cilj: zagotoviti čim bolj produktiven in učinkovit postopek molže za vašo kmetijo. Če imate kratko vprašanje ali želite podrobne informacije, nas kontaktirajte.

Izboljšajte svojo zmogljivost in produktivnost v popolnem okolju za molžo

Pravo molzišče bi moralo ustrezati vaši kmetiji, ne obratno. Ne glede na velikost vaše kmetije in želeno možnost molže imamo rešitev za vas. Ne glede na to, ali potrebujete rotacijski sistem, vzporedni (standardni ali hitri izhod) ali ribjo kost, so vse rešitve oblikovane tako, da je kravam udobno, kar vam pomaga doseči učinkovito molžo brez stresa v popolnem okolju za vašo kmetijo .

Molzni Robot

Molzni robot M2erlin ima  takoimenovani dvojni vhod, kar pomeni, da krava v robota vstopa s strani ali naravnost. Prav tako ima robot dvojni izhod – izhod naravnost ali na stran, da to lahko uporabimo kot avtomatsko selekcijo. S temi možnostmi je novi molzni robot idealna rešitev tako za stare hleve, ki jih prenavljamo, kot tudi nove hleve.

Uporabimo ga lahko v konceptu prostega ali selektivnega gibanja krav.

Molzna roka je opremljena z Force Sensing System (sistem zaznavanja sil), kar pomeni, da se odziva na zunanje vplive. V praksi to pomeni manj obremenjeno tehniko. V območju natikanja je mogoče tudi ročno natikanje.

Preko modernega LCD zaslona ga je možno krmiliti z konico prsta in pridobiti vpogled v stanje naprave. Po zaslonu gibljemo s pomočjo sličic, tako da je enostaven in razumljiv za uporabo. Elektronika molzne enote v času molže meri količino laktoze, mlečnih beljakovin, mlečnih maščob in zaznava prisotnost krvi v mleku.

Robot naenkrat lahko ponudi 4 krmila. Možna je tudi nadgradnja z kislinskim izpiranjem, vedra za zbiranje mleka, dodatne separacije ipd.

Batch milking

Batch milking (serijska molža) z roboti M2erlin je primeren za posestva z vsaj 300 kravami. Temelji na način da se krave pripelje v prostor kjer so v polkrogu postavljeni roboti in jih usmerjevalna vrata vodijo do molznih robotov. Pri izhodu so postavljena različna selekcijska vrata.

Molzišče Side by Side

Koncept molzišča SBS je namenjen kmetijam, kjer stremijo k optimalni izrabi prostora molzišča. Zasnova molzišča temelji na treh poudarkih; udobna molža, dovolj prostora za krave, majhni stroški izgradnje. Izvedba molzišča SBS omogoča udoben pristop do vimena in omogoča tudi dovolj prostora molzniku.  Molža se izvaja od zadaj.  SBS molzišče omogoča tri različne izvedbe Inline , Rapid exit (hitri izhod) ter Arizona. Arizona se najbolj prilagodi posamezni kravi saj se prilagodi glede na njeno velikost . Ta sistem je najbolj optimalen in zagotavlja največje udobje kravi med molžo. V zadnjih letih se v Zahodni Evropi ta sistem najbolj uveljavlja in počasi izpodriva tip molzišča ribja kost. Razlog za to je povečevanje čred in zmanjševanje delovne sile za molžo.

Krožno molzišče

Prva krožno molzišče je Fullwood postavil v Angliji v začetku 60 let prejšnjega stoletja. Najstarejša še delujoča molzišča so stara preko 30 let kar priča o dobri konstrukcijski zasnovi in vzdržljivosti vgrajene opreme. Nekatera izmed njih delajo več kot 20 ur na dan 365 dni na leto.  Čeprav se oprema predvsem elektronske komponente za  molžo vseskozi  spreminjajo pa osnovna konstrukcijska osnova ostaja enaka.  Skozi leta se je dokazala z svojo robustnostjo in trpežnostjo.  Z podrobnimi  izračuni določimo optimalno velikost molzišča za različne velikosti čred.

Fullwood ponuja različne modele krožnih molzišč:

Krožno molzišče ribja kost; molznik stoji znotraj molzišča, krave stojijo vzdolžno v obliki ribje kosti. Možna oprema z krmilniki.

Krožno molzišče Turn in,  krave stojijo prečno,  molznik stoji znotraj molzišča.

Krožno molzišče Abreast ; krave stopajo naravnost na platformo molznik stoji zunaj in in med nogama natika molzne čaše. Ta sistem je namenjen največjim posestvom . 

Vsa ta molzišča je možno opremiti z selekcijskimi vrati, dodatno tehtnico , krmilniki ipd.

Ribja kost

Na svetu najbolj razširjena oblika molzišča. Živali stojijo v skupinah vzdolž kanala molznika. Delovne razmere molznika so optimalno prilagojene, odlična dostopnost do vimena. Razdalja do vimena je različna od modela do modela in znaša med 76 in 120 cm. Na voljo so molzišča v izvedbi »Premiumline« »Megaline« »Speedline« in Easyline«. Za boljšo osvetlitev vimena poskrbijo vgrajena svetlobna telesa. Najpogostejša izvedba molzišč ribja kost na družinskih kmetijah je od 2×3 do 2×6 odvisno od velikosti kmetije. Na posestvih pa srečujemo tudi večje postavitve, ki so odvisne od velikosti črede in števila molznikov.

Zakaj izbrati naše podjetje?

Svetovanje

Naša ekipa vam bo s strokovnimi izkušnjami pomagala pri izbiri in realizaciji vaših želja in potreb.

Načrtovanje

Z našimi poslovnimi partnerji in skupaj z vami vab bomo pomagali z načrtovanjem projekta od začetka do konca.

Izvedba

Naša ekipa je strokovno podkovana za izvedbo projektov od ideje do končne izvedbe, kar bomo tudi storili.